пʼятницю, 25 травня 2018 р.

Канадська група за демократію в Україні (CG4DU) звернулися з листом до Вельмишановному Джастіну Трюдо (15–ого травня, 2018 р. )

15 – ого травня, 2018
Вельмишановному Джастіну Трюдо
Прем’єр-міністру Канади
Парламент-Гилл
Оттава, Онтаріо

PM@pm.gc.ca
Шановний Прем’єр-міністре!
Насамперед висловлюємо вдячність за непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. 17 квітня ми звернулися з листом до міністра Христі Фріленд, у якому висловили подяку Канаді за її зусилля і звернули увагу на ряд питань, які необхідно розглянути на зібранні міністрів закордонних справ “Великої сімки”. Також ми дуже задоволені тим, що санкції проти російського Президента Володимира Путіна за порушення ним суверенітету та територіальної цілісності України тривають і що Україні буде надано підтримку у боротьбі з корупцією.
Однак ми, як і раніше стурбовані тим, що у справі запровадження санкцій Канада не є на рівні з іншими західними демократіями, зокрема Сполученими Штатами та Великобританією. На відміну від них,  Канада не санкціонувала таких олігархів як Ігор Сечин та Олег Дерепаска. Така відсутність гармонізації підриває об'єднані зусилля, спрямовані проти Росії для виведення нею своїх військ з території України. Такий стан справ лише заохочує злочинну поведінку та створює відчуття безкарності в російського керівництва: президент Путін нещодавно насміхався з того, що його немає у списку санкціонованих осіб.
Велике значення для Канади має те, що таке упущення підриває нашу суть: чинити морально правильно і відстоювати принципову позицію в міжнародних справах. Недотримання цього високого стандарту у відносинах з Росією зменшує наш авторитет та вплив у світі.

Тому ми домагаємося від уряду Канади посилення санкцій до рівня США та Великої Британії. Ми повинні гарантувати, що порушникам буде заборонено в'їзд у Канаду, ведення бізнесу або приховування тут їхніх активів. Ми прагнемо більше: майнові активи на території Канади зазначених у санкційних списках осіб повинні бути розкритими та, якщо необхідно, замороженими.
Ми також доводимо до Вашого відома два інших питання, що мають надважливе значення.
Найперше викликає стурбованість неминуча екологічна катастрофа на Донбасі,  яка  безпосередньо пов'язана з російською воєнною агресією  проти України. Ніяка кількість обману і нахабної брехні, продукованих Кремлем, не можуть приховати все більшу кількість важкої зброї, що надходить на окуповану територію. Це озброєння заборонено Мінськими угодами, і його виведення було передбачено для зменшення ризику ескалації насильства. Також серйозну небезпеку для екології регіону та сотень тисяч мирних жителів становить високий ризик хімічного забруднення водопостачання. За попередніми оцінками ОБСЄ, близько 100 000 дітей, що живуть біля лінії зіткнення, можуть опинитися у зоні отруєння. Ми розглядаємо це як потенційно спланований геноцид.
Ми закликаємо уряд Канади до співпраці з іншими країнами G7 для негайного виведення Росією цих заборонених видів озброєння зі Східної України і просимо підтримати розгортання міжнародної місії екологічних експертів для запобігання потенційній хімічній катастрофі.
По-друге,  ми хочемо наголосити на гуманітарній проблемі українських  політичних  в’язнів, які перебувають в окупованому Криму та в Росії.
Кінорежисер Олег Сенцов і кримський татарин Руслан Зейтуллаєв є одними з багатьох несправедливо ув’язнених та незаконно вивезених в арктичний регіон Росії. 
Така тактика вказує на те, що російська влада хоче без будь-якого нагляду заподіяти максимум тортур та завдати якнайбільшого психологічного стресу в’язням, позбавивши їх спілкування з рідними та із засобами масової інформації.
Тому ми просимо Канаду взяти на себе ініціативу і разом з іншими членами "Великої сімки" домогтися звільнення приблизно 70 незаконно ув'язнених українських політв'язнів.
Один із способів негайного тиску на Росію для запобігання неминучої екологічної катастрофи та для припинення варварського поводження з політичними в'язнями полягає в тому, щоб заявити про бойкот країнами ‘’Великої сімки” Чемпіонату світу, який буде проведено у липні, у разі невиконання Росією виставлених умов.
Прем'єр-міністре, нехтування Росією міжнародного права під час президенства Путіна є серйозною небезпекою для глобального миру та безпеки. Ми сподіваємося, що Канада зможе допомогти зробити світ безпечнішим, посприявши у вирішенні зазначених нами проблем. Ваше лідерство на саміті G7 має для цього неоціненне значення. 
З повагою,
Оксана Башук-Гепбурн
Др. Ігор Цап
Роман Груби
Др. Роман Якубов
Вікі Карпяк
Мирослава Олексюк
Марта Онуфрів
Стефані Савин
Оксана Шміґелски

Копії:
Вельмишановна Христя Фріланд  
Пітер Боем, заступник міністра для саміту G7                                                
Ієн Шуґарт, заступник міністра закордонних справ                 
Стефані Бек, помічник заступника міністра з питань Європи, Близького сходу та Магребу                          

Лі Сарти, генеральний директор, Європейські відносини                                 
Далія Стайн, директор з операцій G7               
Кевін Рекс, завідуючий Східно-європейським відділенням       
Вельмишановний Харджит Сінгх Саджан, член парламенту

Вельмишановний Ральф Ґудейл, член парламенту                                                 
Вельмишановний Ендрю Шіір, член парламенту
Джаґміт Сінгх, лідер НДП
Вельмишановний Ерін О’Тул, член парламенту
Джеймс Безан, член парламенту
Гелен Лаверд’є, член парламенту
Рандал Ґарісон, член парламенту
П’єр Пол-Гус, член парламенту
Метью Дюбе, член парламенту
Борис Вжесневський, член парламенту
Сенатор Райнел Андрейчук
Посол Роман Ващук
Посол Андрій Шевченко
Джеймс Темерти, Орден Канади
Пол Ґрод,  КУК
Євген Чолій, СКУ
Ігор Михальчишин, КУК

Переклад з англійської Dariya Dyryk-Cap (Дарії Дирик-Кеп )