пʼятницю, 13 грудня 2019 р.

Прес-реліз Нормандська зустріч 9 грудня 2019 року в Парижі щодо вирішення війни Росі ї в Україні

Прес-реліз
3 грудня 2019 року, Оттава
Нормандська зустріч 9 грудня 2019 року в Парижі щодо вирішення війни Росі ї в Україні


Канадська група сприяння демократії в Україні у своєму листі до прем'єр-міністра Джастіна Трюдо прагне отримати підтвердження історичної підтримки Канади щодо України. Група просить його звернутися до своїх колег президента Еммануеля Макрона та канцлера Ангелу Меркель, щоб вони підштовхнули Росію до виведення своїх військ із України і тим самим зупинили шестирічну війну.
З моменту вторгнення в Крим (2014 р.) почалася війна, в якій загинуло близько 14 000, поранено понад 30 000 та переміщено 1,5 мільйона осіб. "Росія повинна бути покарана за порушення міжнародного права та порушення суверенних кордонів", - каже Мирослава Олексюк, член із Торонто. «Економічні санкції, очевидно, недостатні. Злочини Росії тривають. Якщо вона здобуде перемогу на нормандській зустрічі, то РФ сприйме це як можливість далі створювати хаос, військову, соціальну війну та кібератаки в мережах не лише в Україні, а й у всьому світі ".
Лист закликає до створення нової системи стримувань агресивних держав, передовсім Росії, з метою напрацювання нинішньою коаліцією спеціальних дороговказів для покарання порушників. У цьому листі пропонується експертній групі НАТО заповнити існуючу прогалину між сьогоднішніми економічними санкціями та остаточним покаранням агресора - введенням воєнних дій, завдяки встановленню системи градуйованих покарань, які збільшуються в міру продовження або зростання злочинів. "Держави та їхні лідери повинні бути покарані", - йдеться у листі.
Експертна група також повинна внести корективи в певні трактування для того, щоб Росія-злочинець на судовому процесі проти неї не виступала в ролі судді, продовжує лист. "Поточна ситуація є така, що Росія у складі місії ОБСЄ здійснює контроль над розв'язаною нею війною в Україні, водночас є довірчим членом G20, SWIFT, а також під час ведення злочинної війни впливає на рішення суддів у Раді Безпеки ООН. Усе це - справжнє божевілля, - каже Оксана Башук Хепберн, член Групи.
Група більше всього прагне, щоб Канада стала п'ятою державою на перемовинах у нормандському форматі, збалансувавши проросійські тенденції Німеччини та Франції. "Росію- злочинця треба зупинити. Тиск на Україну щодо капітуляції перед Росією на перемовинах зміцнює президента Путіна, а не демократії ", - додає вона.


-- 30 --


Контакти:
CGforDU@gmail.com
Мирослава Олексюк 416-471-5675 myroslava@rogers.com
Оксана Башук Гепберн 613 293 9121 oksanabh@sympatico.ca
(У Флориді з 3 по 31 грудня) 941 387 8538
Канадська група за демократію в Україні присвячена розвитку демократії в Україні.