пʼятницю, 13 грудня 2019 р.

1 грудня 2019 року КГСДУ звертається до Трюдо у справі перемовин у нормандському форматі

КГСДУ звертається до Трюдо у справі перемовин у нормандському форматі

1 грудня 2019 року
Шановний Пане прем'єр-міністре!


Вітаємо вас з нещодавньою перемогою на парламентських виборах. Бажаємо вам значних успіхів у вирішенні Канадою глобальних проблем, передовсім миру та безпеки. Саме це і є метою написання нашого листа. Ми хочемо просити вас про участь у зустрічі з керівниками Франції, Німеччини, України та Росії, яка відбудеться 9 грудня з метою вирішення анексії Криму та війни на Донбасі. Насправді ситуація жахлива. Адже агресор позбавив життя приблизно 14 000 осіб, водночас поранено понад 30 000, а кількість переміщених досягла майже 1,5 мільйона. Помимо цього Росія заперечує свою причетність до згаданих злодіянь.
Це знана російська методологія: спричинитися до хаосу, заперечувати його та далі просуватися до досягнення поставленої цілі. Ми впевнені, що Росія поступатиме аналогічно й під час нормандської зустрічі, шукаючи карт-бланш для продовження злочинних дій, не несучи за це жодної відповідальності.
Здавалося б, що урешті РФ повинні стримати. Однак в це мало віриться. Нещодавно Росія, звинувачена у військових злочинах, вийшла із Женевської конвенції щодо захисту жертв міжнародного збройного конфлікту. Виглядає, що таким чином вона хоче уникнути відповідальності, далі підсилюючи конфлікти в Україні, Сирії чи деінде. Окрім того, ми глибоко стурбовані тим, що РФ сконцентрувала тисячі одиниць військової техніки на українському кордоні.

Ми також занепокоєні домінуванням власних інтересів у глобальних демократіях, які будь-яким чином прагнуть умотивувати зайняті ними проросійські позиції. Президент Еммануель Макрон публічно висловився про скасування санкцій РФ, водночас канцлер Ангела Меркель не зважає на
зростання енергетичної залежності більшості Європи від Росії після введення в експлуатацію Північного потоку-2. Такі дії зміцнюють Росію, а не демократії.
Виглядає, що перемовини в нормандському форматі відбуватимуться на користь Росії, вочевидь, в ущерб Україні. Зауважимо, що капітуляція України є неприйнятною як для неї, так і для провідних демократичних держав. Бо Росія є злочинцем і не повинна здобувати своєрідну підтримку за вчинені нею злочини. Інакше вона далі ширитиме хаос, руйнуватиме демократії по всьому світу, а навіть посягатиме на суверенні території.
Отже, результат перемовин у нормандському форматі вплине на весь світовий розклад. Враховуючи це, в нашому листі від 29 листопада 2019 року ми запропонували Канаді, яка, маючи загально визнану репутацію та особливе партнерство з Україною, щоб вона приєдналася як п'ятий учасник до перемовин у нормандському форматі.
Коли ж через брак часу це стане неможливо, то просимо вас висловити керманичам Франції та Німеччини свою чітку позицію: Канада підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. При цьому Росія повинна виконувати умови припинення вогню (за останні дні серед українських
військових збільшилася кількість вбитих та поранених); вийти з анексованого Криму та окупованого Донбасу; не змушувати Україну до особливого статусу Донбасу, що, зрештою, суперечить Конституції України.
Не виключено, що перемовини нормадської «четвірки» виявляться безуспішними. Тоді, Канада, розуміючи сутність Мінських домовленостей, укладених здебільшого на користь Росії-агресора, повинна порушити питання про припинення їхньої дії.

Але й це не сприятиме цілковитому вирішенню проблеми. Адже Росія далі порушуватиме міжнародні закони та угоди, позаяк ендемічна проблема покарання - економічні санкції - недостатня для досягнення потрібних результатів. Бо злочинець відчуває свою безкарність, а тому глобальна загроза залишається. Отже потрібен суворіший підхід у відносинах із Росією, як із будь-якою агресивною державою.
Відповідь на всі виклики можна знайти в розробках нової "експертної групи" НАТО, створеної для "розвитку та зміцнення її політичного впливу". Ідея надзвичайно своєчасна, oскільки демократичні лідери стикаються з глобальними загрозами автократичних режимів, включно з розповсюдженням ядерної зброї, геноцидом, зачищенням територій і масовими міграціями. Експертна група, членом якої є Канада, повинна зробити свій провідний внесок.
Сучасна практика застосування міжнародного права полягає в тому, щоб існуюча коаліція завдяки спеціальному обгрунтуванню могла б використати каральні заходи проти порушників або, зрештою, вжила військові дії. Експертна група здатна позбутися наявних недоліків, викликаних малоефективними санкціями та недостатньою протидією агресорові. Це може бути система поступових покарань, які збільшуються в міру тривання злочинів або через їхнє наростання. Звісно, держави, а також їхні лідери повинні бути покарані. Якби така настанова існувала, то беззаконня РФ, як і постійно наростаючі з її подачі глобальні військові, соціально медійні війни та кібератаки, могли б бути менш руйнівними.
Нинішня протидія міжнародному праву з боку Росії повинна призвести до посилення санкцій та виключення її з таких суб'єктів як G20, WTO, SWIFT, а навіть Ради Безпеки ООН. Разом з тим її не можна допускати до контролю над власними злочинами в зоні бойових дій на Донбасі через її участь у місії ОБСЄ, а також заперечувати свої злочини на майбутніх перемовинах у нормандському форматі.
Повертаючись до нагального, хочемо підкреслити, що, спостерігаючи вплив Росії на політичне життя Сполучених Штатів Америки, а також їхнього президента, який демонструє підозріле благоговіння до російського колеги, Канада та її союзники повинні посилено дбати про власну безпеку. Протистояти Росії є обов'язком кожного з них. Зокрема таким обов'язком на перемовинах у нормандському форматі є вплив на Францію та Німеччину з метою посилення їхнього несприйняття агресії Росії, а також відстоювання
демократичних прагнень України.
Ми впевнені, що висока міжнародна репутація Канади та ваша непохитна позиція забезпечать те, що Франція та Німеччина у трактуванні військової агресії Росії проти України опиняться по стороні добра та справедливості. Дякуємо, що взяли до уваги наші позиції. З великим інтересом будемо стежити за прогресом у цих питаннях. Будемо раді надати вам відповідну допомогу.
З найкращими побажаннями, члени Канадської групи сприяння демократії в Україні:


Оксана Башук Гепберн
д-р Ігор Цап
д-р Роман Якубов
Викі Карпяк
Мирослава Олексюк
Марта Онуфрів
д-р Лада Рослицька
Стефанія Савин
Оксана Шмігельська
Тетяна Чехович



Canadian Group for
Democracy in Ukraine
Groupe canadien
pour la démocratie
en Ukraine
Канадськa Група
сприяння демократії
в Україні
CGforDU@gmail.com
http://cg4du.blogspot.com
https://www.facebook.
com/groups/cg4du/
44 Belvedere Cres.
Ottawa ON K1M 2G4