понеділок, 8 лютого 2021 р.

З Днем незалежності, Україно! 24-ого серпня, 2010 р.

Автор: Дарія Дирик-Кеп (Dariya Dyryk-Cap)


Хоча ми і далеко, проте також святкуємо цей великий День в історії нашої молодої держави.


Святкування Дня незалежності цього року було особливим. Вівторок видався прохолодним,  як на кінець серпня, але пропустити таке важливе свято ми не могли. І слава Богу!


Розпочалося все опівдні з урочистої частини у City Hall (а по-нашому, Міська рада). Тут були присутні Голова КУКу у Вінніпезі (Неля Дрозд), представники українських молодіжних організацій Пласт та СУМ, мер міста Вінніпеґ Сем Кейтс, Президент Суспільної служби українців Канади (Манітоба) п. Ярослава Демко та інші активні члени громади. Виступ п. Дрозд емоційним і сповненим переживанням за долю України. Урочистості додавала присутність представників обох найбільших українських церков - Греко-католицької (о. Володимир Башуцький) та Православної.


Але серед почесних гостей був і  особливий гість - Олег Скрипка - легенда українського року, лідер гурту "Воплі Відоплясова", організатор "Вечорниць від Олега Скрипки", що популяризують українську народну культуру не лише в Україні, але і закордоном ("Андріївський узвіз – Монмартр – Побратими", захід, що відбувся у Парижі в грудні 2009 року), засновник фестивалю “Рок-Січ” та етно-фестивалю "Країна мрій" та один з небагатьох, хто справді заслужив звання Народного артиста України не лише за творчу діяльність, але і за розвиток та відродження української фольклорної культури. Тут варто також згадати і про те, що в інтернеті з`явилась громадська ініціатива http://skrypka-president.org.ua/ "Український президент 2015 Олег Скрипка". 

Після промови Голови КУКу, спільної молитви представників духівництва, учасники свята вийшли надвір перед Ратушею для освячення прапора та підняття синьо-жовтого прапора. А тоді присутні заспівали Гімн України. Таким чином урочиста частина закінчилася. Проте відчувалося, що усім, хто розумів, яка честь нам випала цього року, хотілося поспілкуватися та сфотографуватися із легендарним Скрипкою. Та це і не дивно, адже як часто Ви побачите у Вінніпезі Олега Скрипку?  Скромний, привітний одягнений у лляну вишиванку із голубою вишивкою та джинси, загорілий ясноокий рокер. Без своїх молодих місцевих фанів, п. Скрипка не міг ступити і кроку. Із Олегом фотографувалися не лише українці, але також і мер Вінніпегу. П.Скрипка не відмовляв нікому, усі мали нагоду зробити світлину, взяти автограф та потиснути руку цьому великому українцеві.

А ввечері у Клюбі були танці.


Були і танці, була і музика, був і Скрипка. Єдиний сольний концерт Олег Скрипка провів у клубі Silverados, де також свого часу виступали Nazareth, Deep Purple, Kenny Shields and Streetheart, Papa Roach та інші. На розігріві грав місцевий рок-гурт "Зрада".


Виступ Скрипки розпочався  після дев`ятої вечора. До публіки співак вийшов у білій вишиванці із білою вишивкою на короткий рукав, чорних сценічних штанах та чорних кросівках. На сцені він був один, без гурту, особливих підтанцьовок та бек-вокалістів, лише із своїми улюбленими інструментами - баяном, у грі на якому він виявився справжнім віртуозом, електрогітарою, трубою і, звичайно, його голос - з хрипотою, пристрастю та ніжністю водночас.

Концерт проходив у приватній камерній атмосфері, що робило виступ Олега Скрипки ще більш інтимним та хвилюючим. На сцені, вдало переплітаючи старі шлягери, народні пісні та хіти "ВВ", Олег співав не лише українською, але і французькою та англійською. У коротких перервах між піснями, він відповідав на запитання з залу, часто влучно жартуючи. Так, на запитання: "Що  Ви думаєте про сучасного Президента України?", Олег відповів: "Співає він не дуже!".

Публіка шаленіла і вимагала "Весну". Після декількох просьб, Олег таки здався і заспівав своє "Весна, весна - прийде! Весна, весна вгамує", а з ним співав увесь зал. А тоді був блюз, під час виконання якого Скрипка грав на баяні та трубі одночасно. Олег подякував присутнім та пішов за куліси, проте нам було мало, ми не хотіли відпускати дорогого гостя з України, адже дві години промайнули непомітно. Публіка скандувала "ЩЕ! ЩЕ! ЩЕ!". Олег повернувся та заспівав "Країну мрій" - ідеальну пісню на завершення концерту.  А тоді були автографи, фото на пам`ять, шанувальниці, які намагалися поцілувати зірку та близько сфотографуватися з ним.


Після концерту було якось сумно. Адже ми дуже чекали цього дня, цього великого свята, яке подарував нам Олег Скрипка. Олег привіз нам з собою частину України, любов`ю до якої він дихає, живе, вона пульсує у ліриці та музиці його пісень. Цього словами не передаш, рукою не доторкнешся, це можна лише відчути. На сцені він розкутий, пристрасний виконавець, щаслива талановита людина, бо займається улюбленою справою. Але щойно сходить зі сцени, знову перетворюється на скромного, але привітного та приязного чоловіка.

Від себе хочу подякувати Олегові за те, що, на відміну від багатьох сучасних виконавців, він популяризує українську фольклорну музику, за успішні проекти, за проект до Дня незалежності "Ріка вишиванок". Також Олег розповів про свій новий задум: після смерті  Сергія „Кузі” Кузьмінського, одного з засновників та вокалістів гурту "Брати Гадюкіни", Олег Скрипка планує зібрати не тільки українських, але і, наприклад, російських виконавців, та об`єднати їх у проекті, де би кожен заспівав пісні Братів українською мовою.

Як мама двох дітей, які дуже люблять мультфільми, також хочу подякувати за незабутнього і дуже колоритного Карлсона, який заговорив голосом Олега Скрипки в україномовній версії мультика "Карлсон, який мешкає на даху". 


Серед холодного моря байдужості, а деколи і сорому до української мови та традицій,  що, на жаль, присутні в сучасній Україні, Олег Скрипка, людина сильної волі, продовжує впевнено розігрівати серця молодих українців і прививати любов до нашого фольклору та рідної мови. 


https://youtu.be/VJIg4_NcFWw