четвер, 28 січня 2021 р.

Божоле - не лише нуво

Автор: Ольга Попова

"Божоле нуво прибуло!" - вчора вночі ця фраза прозвучала в багатьох куточках планети, проголошуючи початок винного року. Можливо, у цьому році вартує відкрити для себе не лише молоде вино, але і весь світ божоле.


Добродушний вусатий француз у незмінному береті, а в руках фляга ігристого червоного божоле - складно уявити собі яке-небудь інше вино, яке в уяві не-француза більш точно би вимальовувало ідилічну картину французького села.


Окрім того, і саме словосполучення "божоле нуво", починаючи з 80-х років минулого сторіччя, стійко асоціюється зі святом вина і тіла.


"Le Beaujolais Nouveau est arrive!" ("Молоде божоле прибуло!") - цими словами французи щорічно вітають одне з традиційних і найвеселіших свят "Божоле Нуво". Опівночі, в третій четвер листопада, і в наступні кілька днів прийнято дегустувати урожай молодого бургундського вина божоле.


У старі часи у свято вино лилося рікою - його розливали в спеціальні пляшки, так звані  "pot". До 1846 року це були пляшки ємністю 1 літр, і носили назву "Ліонська пляшка" ("Pot Lyonnais") або "Міська пляшка" ("Pot de ville"), а коли її зменшили до 460 мл, - це ледь не призвело до революції серед місцевих квартальних випивак, які вважали себе обділеними і обдуреними.


Пляшки ємністю 460 мл виставлялися на стійці бару, і покупці платили не за пляшку, а за метр вина. У метрі налічували 12 пляшок, а тринадцята зазвичай пропонувалася безкоштовно "за рахунок закладу".


Саме тоді виник вираз "boyau rouge", що перекладається як "червона кишка" і означає "досвідченого випивоху".  Адже дістатися до «халяви» могла тільки людина з міцною печінкою.


Це вино було дешевим, народним. Його зазвичай починали пити в Ліоні під час ярмарку, що проводився в останню неділю жовтня у міському кварталі Круа-Русс. Можливо, що божоле так і залишилося б "народним вином", якби підприємливі ліонські винороби не перетворили недоліки винограду гаме в маркетингову перевагу.



Справа в тому, що вино з винограду сорту "гаме", який традиційно вирощують в Божоле, помітно поступається за якістю продукції виноробів Бургундії і Бордо. Деякі французькі монархи були, м'яко кажучи, не в захопленні від цього вина і категорично забороняли подавати його до свого столу.


Як правило, божоле не пристосоване до довгого зберігання, зате дозріває швидше, ніж бордоські або бургундські вина, і саме у молодому віці відрізняється доволі багатими смаковим і ароматичним букетами. Поміркувавши, винороби Божоле вирішили перетворити недоліки свого продукту на перевагу. Таким чином, в 1985 році була встановлена дата початку надходження в продаж молодого божоле - з третього четверга листопада.


Цей рекламно-маркетинговий хід увінчався безпрецедентним успіхом, і тепер день появи у продажу "Божоле нуво" відзначається вже не тільки у Франції, але і в багатьох інших країнах світу. Один з показників щорічного світового ажіотажу в третій четвер листопада зафіксовано у Книзі рекордів Гіннесса - у 1993 році за перший келих Beaujolais Nouveau в одній англійській пивний було заплачено $ 1450.


Поступово свято обросло своїми традиціями. Третій четвер листопада став "Днем винороба",  днем, який святкує вся країна, і коли з'являється можливість оцінити наскільки вдалим був урожай у цьому році. Крім того, це ще й популярна і модна традиція, яку придумали мешканці найвиноробнішої країни світу.

Зазвичай, святкування розпочинають винарі з містечка Божо. Тримаючи в руках запалені смолоскипи з виноградної лози, вони урочистою ходою виходять на міську площу, де вже встановлені бочки з молодим вином. Рівно опівночі вибиваються затички, і хмільні струмені "Божоле нуво" розпочинають чергову щорічну мандрівку Францією та світом.


За кілька днів до третього четверга листопада, з невеликих сіл і міст регіону Божоле мільйони пляшок молодого вина починають свій шлях з Франції країнами і континентами, де його вже з нетерпінням чекають у крамничках і кафе, ресторанах і клубах. Для їх власників провести у себе свято молодого вина - справа честі!


Виробники навіть змагаються, хто першим доставить своє вино в ту чи іншу частину світу. Використовується все: мотоцикли, вантажівки, гелікоптери, літаки і рикші.


Дехто вважає божоле нуво несерйозним вином, але воно і не вимагає до себе серйозного ставлення. Воно випивається упродовж 2-3 місяців, залишаючи фруктовий післясмак свята. "Божоле нуво" - найбільший маркетинговий успіх французьких виноробів XX століття.


Цьому можна було б тільки порадіти (зрештою, пити це вино нас ніхто не змушує, до того ж завжди знайдеться привід для критики, часто конструктивної). І все було би добре, якби не одне "але" - гектолітри божоле нуво приховують від усього світу інші вина Божоле.


Виготовлено в Божоле

Сьогодні класифікація Божоле виділяє чотири якісних рівні (відповідають чотирьом апелясьонам): нижчий – «божоле нуво» (beaujolais nouveau), базовий -  «божоле АОС» (beaujolais AOC), затим «божоле Вілляж» (beaujolais villages) і, нарешті, найкраще божоле - це «божоле крю» (beaujolais cru).


На відміну від більшості червоних вин, божолезькі крю варто охолоджувати перед подачею. Рекомендована температура подачі для більшості крю - 14 °, але деякі можна охолодити і до 11-13 °. Потенціал витримки крю - 3-5 років.


Щоб зрозуміти, що таке крю в Божоле, спочатку треба розібратися в загальній класифікації цього регіону. «Божоле нуво» (те, що прибуває в третій четвер листопада) – найнижчий щабель в ієрархії.


Саме з його стилем сьогодні асоціюють будь-яке вино родом з Божоле.

Наступним у ієрархії якості апелласьон божоле АОС постачає величезну кількість нескладних, живих і, зрідка, дуже приємних вин. Пити їх потрібно молодими, тобто упродовж  року.




І якщо життя божоле нуво нетривале, то вина категорії божоле Вілляж без докорів сумління і порушення винного етикету можна відкоркувати і через півтора року.


В апелясьон божоле Вілляж входить 39 сіл, які виробляють вина вище середнього рівня, і мають право писати свою назву на етикетках (але рідко це роблять, оскільки ці села не знають навіть в прилеглому Ліоні, не кажучи вже про інші частини Франції та світу).


 Апелясьон божоле Вілляж розташований на глинистих ґрунтах з вкрапленнями кристалічних порід. Це джерело привабливих вин з чистими ягідними ароматами і м'яким смаком.


Наприклад, вино Louis Jadot Villages Primeurs можна пити молодим, а можна зберігати упродовж 3-х років. Louis Jadot вже багато років підтримує партнерські звя`зки з виноградарями Божоле, які постачають для ряду вин Луї Жадо традиційні сорти винограду високої якості.


Що ж стосується «божоле Вілляж», то при його виробництві компанія не робить ставку на величезну кількість скороспілого вина. Beaujolais Villages Primeur може бути випущено в кількості всього лиш 120 тис. пляшок, адже найголовнішим є виготовити якісне божоле Вілляж - з сильним тілом, танинами  та усіма іншими ознаками хорошого зрілого вина.


І нарешті, на вершині якості божоле стоять вина категорії «божоле крю». При цьому і нуво, і крю робляться з одного і того ж винограду - гаме ( чорного гаме з білим соком).


Ключова відмінність - в терруарах і процесах винофікації. Крю в Божоле - це десять виділених терруарів на півночі регіону, де особливості ґрунтів та мікроклімату дозволяють робити вина,  достойні знаходитися поряд з відмінними комунальними бургундськими апелясьонамі.


"Божоле нуво прибуло!" - Вчора вночі ця фраза прозвучала в багатьох куточках планети, проголошуючи початок винного року. Можливо, в цьому році стоїть разом з молодим вином відкрити для себе і весь світ божоле.


Фото з Flickr (by Sergey Melkonov, Polimo)

 

Переклад: Дарія Дирик-Кеп EzReklama Джерело: https://life.pravda.com.ua/society/2012/11/16/115779/